Често задавани въпроси

Принципът на работа на климатиците е възможността да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката, в която желаем. Тази енергия се получава от разликата между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда. При конвенционалните климатици компресорът работи с цялата си мощност докато температурата в помещението, която сме задали бъде достигната. Ето защо конвенционалният климатик е доста по- неикономичен. За да избегнат това, производителите създават компресори с плавно, цифрово регулиране на мощността , в зависимост от температурата, която трябва да се достигне. Инверторните сплит-системи автоматично регулират мощността си, докато конвенционалните сплит-системи работят в режим включване и изключване, на принципа на бойлера. Поради това икономията на инвертора спрямо конвенционалния климатик е от 25% до 72%.  Инверторният климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури до – 20 градуса Целзий, което за конвенционалния е непостижимо.

Инверторните климатици биват различни видове, всяко ново поколение става все по-съвършено от предишното.
АС – Променливотокови – до 55% по-икономични от конвенционалните климатици
DDC – Дигитални правотокови (клас А) – до 60%-икономични от конвенционалните климатици
DDC Hibrid – Дигитални правотокови Хибридни (клас А) – до 72% по-икономични от конвенционалните климатици
Хипер – инвертори (клас ААА) – до 98% по-икономични от конвенционалните климатици

Енергийно окачествяване на климатичните инсталации с хладилна мощност до 12 kW –  класификация на климатиците от клас А (най-висока енергоефективност) до клас G (с най-ниска енергоефективност).

Освен ако не сте работил като монтажник на климатична техника, не се захващайте с това. Рискът да сбъркате, дори и следвайки инструкцията не е никак малък. По този начин ще загубите и гаранционното обслужване на машината.

Не. Рискувате да останете на студено и да натоварите климатика, предизвиквайки повреда. За всяка стая ползвайте отделна сплит-система система или една мулти-сплит система.

До 1930 година, използваният в климатиците газ е бил опасен за здравето амоняк. След няколко нещастни случая, производителите на климатици го заменят с безопасния газ фреон. В съвременната климатична техника, използваният фреон е напълно безопасен за здравето на човека. До 2002 година  масово използван е фреон R- 22. Той е безопасен за човека, но вреди на озоновия слой. Затова производителите се насочват към R- 407 и R-410. Те са безвредни за околната среда, но са скъпи и затова купувачите все още предпочитат R-22. Ако все още се безпокоите за това дали фреонът в съвременния му вид е опасен, добре е да знаете, че той влиза в състава на много лакове за коса, епилатори с охладители и дори в спрейовете за ангина.

Ако е правилно оразмерен, това не би трябвало да се получи. Проверете дали всички прозорци и врати са затворени, дали не влиза директна слънчева светлина.

Регулирайте чрез клапите на климатика посоката на студената струя. Тя не бива да е директно върху вас. Освен това имайте предвид, че рязката граница между външната и вътрешна температура може да предизвика термичен шок. Ето защо ако навън е 40 градуса в никакъв случай не настройвайте климатика на 18 градуса в помещението. Много по-добре би било да е на около 26-27 градуса.

Климатикът е създаден, за да се грижи за вашия комфорт, но това, което и Вие трябва да правите за него е редовното чистене на филтрите. Правете го на всеки две седмици. Ако Вашият климатик има допълнителни филтри, имайте предвид, че те се сменят на всеки две години.

По-добре не. Понякога тези ароматизатори се разтопяват и могат да нанесат вреди по машината. Освен това са нетрайни.

Нямате основания за притеснение. Това, което вашият климатик прави и добре че го прави, е да размрази външното тяло. В противен случай външното му тяло ще се заледи.

Британски Топлинни Единици (BTU)- климатиците са с капацитет, измерен в тези мерни единици.
1 BTU е равно на 1,055 джаула.
EER (energy efficiency rating) – коефициентът на енергийна ефективност е равен на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност в W(ват).

Стремежът на производителите е колкото се може по-висок EER, но обикновено това води и до висока цена.